Elsősorban mérettartó faanyagból készülő, esőnek, csapadéknak nem közvetlenül kitett, finom megmunkálású épületasztalos-ipari szerkezetek (pl.: ablakok, bejárati ajtók, falburkolatok, ereszdeszkázatok felületkezeléséhez ajánljuk.

Fő jellemzője, hogy a végső színt is meghatározó gombamentesít impregnálást (XHT . . .) követően, egy enyhén színezett, testes, lakkszerű filmréteget (XGC 43/M) képezünk a fa felületén, ami egy sima, puha tapintású, elegáns felületet fog biztosítani szerkezetünknek. Ez a filmréteg páraáteresztő, de nem vízáteresztő. A vastaglazúr felhordásánál nagyon ügyelnünk kell arra, hogy a munkadarab teljes felületét lekezeljük, különös tekintettel a bütü-felületekre, illesztékekre, sarkokra, melyeket egyébként a lakkréteg felhordása előtt megfelel rugalmasságú akril bázisú, átfesthető tapasszal (pl. UNIACRYL) javasolunk kitömíteni, ezzel is megakadályozva a nedvesség későbbi behatolását a fába.

Felhasználása:

  1. a faanyag előkészítése 120/150-es csiszolópapírral vagy vászonnal
  1. XHT . . . gombamentesítő impregnáló felhordása lazúr-ecsettel (~0,1 lit./m2) (száradás: 20 °C-os h mérsékleten 4–6 óra)
  1. XGC 43/M fedőlazúr felhordása lazúr-ecsettel (~0,1 lit./m2) (száradás: 20 °C-os h mérsékleten 4–6 óra)
  1. csiszolás, pl. 150-es szemcsefinomságú csiszolószivaccsal, vagy 240-280 finomságú csiszolópapírral, vagy vászonnal
  2. XGC 43/M fedőlazúr felhordása lazúr-ecsettel (~0,1 lit./m2)

(száradás: 20 °C-os h  mérsékleten 4–6 óra)

Az XGC 43/M fedőlazúr 3-4 rétegben történő  felhordásával a szerkezetek tartóssága, és a karbantartási időközök tovább növelhetők.

Javasolt felújítás:

A vastaglazúr bevonat nedves pamutronggyal meg kell megtisztítani, majd a száradás után az XGC 35-ös ápolófolyadékot egy puha rongydarabbal (az XGC 35 – SZETT tartalmazza), vigyék fel az adott felületekre. Az eljárást évente 1–2 alkalommal érdemes elvégezni. Komolyabb sérülés vagy kopás esetén saját anyagával, azaz az XGC 43/M fedőlazúrral lehet a felületeket helyreállítani, amely ecsettel jól kenhető.

Figyelem! A fent említett rendszereket csak olyan faanyagok felületkezeléséhez javasoljuk, melyek nem érintkeznek hosszabb távon vízzel vagy talajjal. Bükkből és más erősen fülledékeny, gombásodásra hajlamos faanyagból kültéri szerkezeteket, borításokat nem szabad kialakítani.

Cikkszám: 00487 Kategóriák: , ,