Könnyû és középnehéz papírtapéta ragasztásához ajánlott (max. 130 g/m2 papírsúly) – nedvszívó felületre és a ragasztandó típushoz elõírt keverési arányban. Gyorsan és csomómentesen oldódik, 20 perc után felhasználásra kész. Könnyen felhordható és tiszta munkát tesz lehetõvé.

Kiadósság – 1 csomag tartalmával ragasztahtó felület [keverési arány]:
Könnyű tapéták: 10 tekercs/50nm [1:70]
Normál tapéták: 8 tekercs/40 nm [1:60]
Nehéz tapéták: 6 tekercs/30 nm [1:50]
Alapozás: 100 nm [1:80]

JELLEMZÔI

• 20 perc alatt felhasználásra kész

• Csomómentesen elkeverhető

• Kiváló tapadás, jól korrigálható

• Rendkívül kiadós

• A száradást követően áttetsző

ALKALMAZÁSI TERÜLET

Könnyű-, középnehéz és nehéz papírtapéták biztonságos ragasztására alkalmas, száraz klímájú helyiségekben, nedvszívó felületre. Átfesthető papírtapéták ragasztásához használjon nedvességálló

Metylan tapétaragasztót(pl. spezial, spezial instant, direct vagy secura). A Metylan normal cement- és mészálló, száradás után áttetsző. Tapétázó gépben is alkalmazható.

A FELÜLET ELÔKÉSZÍTÉSE

A nedvszívó felületnek megfelelően szilárdnak, simának, tisztának

és száraznak kell lennie. Felújításkor a szívóképességet akadályozó- és/vagy gyengén tapadó festéket

(enyves festék, mészfesték stb.) kaparjuk le. A régi tapéta Metylan tapétaleoldó segítségével

távolítható el, amely alkalmas a régi enyves festékek oldására is. A ragasztáshoz előkészített felületet feltétlenül alapozni kell, a jobb tapadás- és a szívóképesség csökkentése érdekében. Erre a célra első

sorban az előírt arányban hígított Metylan alapozót javasoljuk.

Nem szabad tapétázni nedves, salétromos, penészes felületre, amíg a kiváltó okokat meg nem szüntetik (pl. utólagos vízszigetelés).

A zsíros, olajos foltokat, a régi anilin festéknyomokat és a kátrány-maradványokat mechanikusan kell eltávolítani. A nikotin-, korom-, és kiszáradt beázási foltokat – megfelelő szerek alkalmazásával – le kell kezelni (izolálás). A repedéseket és mélyedéseket a megfelelő réskitöltő anyaggal töltsük ki, majd – az előírt száradási időt követően

– a teljes felületet felületsimító glettanyaggal (pl.: Cereplaszta)simítsuk át. Ragasszunk fel makulatúrát (alaptapéta) az így előkészített falfelületre. Makulatúracsík alkalmazása esetén fontos a szélek átglettelése, nehogy átüssenek a tapétán. Ügyelni kell arra is, hogy a tapéta illesztések a makulatúra csík közepére essenek.

Ha a papírtapétát a szélek átlapolásával, és nem pontos illesztéssel ragasztjuk a falra, nincs szükség

makulatúra alkalmazására.

A RAGASZTÓ BEKEVERÉSE:

A doboz teljes tartalmát – állandó keverés mellett – folyamatosan adagolva, az előre kimért, tiszta, hideg vízbe szórjuk (lásd keverési táblázat), és keverőfával alaposan átkeverjük. Rövid pihentetés után, 2-3 perc elteltével a keverést megismételjük, majd kb. 20 perccel később a ragasztót ismételten, csomómentesre keverjük.

A Metylan normal tapétaragasztó most már felhasználásra kész.

Figyelem: ha a ragasztót túlhígítjuk, nem lesz megfelelő a tapadás és a tapéta leválhat a falról.

FELHORDÁS

A ragasztót – kenőkefével vagy korongecsettel – egyenletesen hordjuk fel a tapétacsík közepére hosszanti irányban, majd terítsük szét a szélek felé úgy, hogy a ragasztó mindenütt, egyenletesen lefedje a hátoldalt.

A Metylan normal tapétázógéppel is felhordható. Ezt követően a tapétacsíkot összehajtjuk, majd puhulni hagyjuk a gyártó előírásainak megfelelő ideig. Elegendő puhulási idő után a tapétát ütköztetve kell felragasztani, majd hengerrel, műanyag tapétázó spatulával vagy kefével a tapéta alá szorult levegőbuborékokat felülről lefelé, középről a szélek irányába kisimítjuk.

FONTOS TUDNIVALÓK

A ragasztó kiadóssága függ a tapéta szerkezetétől, az alap szívóképességétől és felületi simaságától.

A tapétázás során tartsa be a tapéta- vagy falburkolat gyártó utasításait! +15 °C alatti hőmérséklet esetén ne végezzen tapétázási munkákat! A ragasztó áttetszőre szárad. A friss ragasztó a munka eszközökről és a tapétáról vízzel lemosható, illetve nedves szivaccsal letörölhető.

Figyelem: a por alakú Metylan tapétaragasztók elkészítésekor mindig 1 vagy több doboz tartalmát kell egyszerre bekeverni. Ha ugyanis csak részmennyiségeket keverünk be, azokban a por alakú alkotórészek aránya más és más lehet (fajsúly különbségek), ami eltérő ragasztóminőséggel párosulhat. További probléma ebben az esetben a pontos vízadagolás betartása is.

MÛSZAKI ADATOK

Összetétel:

kiváló minőségű metil-cellulóz

Oldhatóság: hideg vízben, kb. 20 perc alatt

A vizes oldat pH értéke: semleges (pH= kb. 7)

Az oldat színe: áttetsző

Az oldat állaga: gélszerű

Cikkszám: 00137 Kategóriák: ,