Speciális ragasztó vliestapétához, valamint vinyl-, habrátétes-, selyem- és egyéb átfesthetõ nehéztapétákhoz. Mérettartó tapéta esetében közvetlenül a nedvszívó falra is felhordható – speciális ragasztóhengerrel. Rendkívül gyorsan és csomómentesen oldódik, 3-5 perc után felhasználásra kész. Tapétázó gépekhez is használható.

Kiadósság – 1 csomag tartalmával ragasztható felület [keverési arány]:
Falelőkészítés: 60-80 nm [8 l víz/csomag, 1:40]
Sima vliestapéták: 20-22 nm, kb. 4 tekercs [4 l víz/doboz, 1:20]
Domborított vliestapéták: 18-20 nm, kb. 4 tekercs [3,5 l víz/csomag, 1:17,5]

Jellemzői:

  • Közvetlenül a falra felhordható
  • Rendkívül jó ellenálló képesség a nedvességgel szemben
  • Lehetővé teszi a minőségi vlies-tapéták száraz lehúzhatóságát
  • 3-5 perc elteltével felhasználható
  • Kiváló kezdeti tapadása mellett jól korrigálható

Alkalmazási terület:

Kiváló minőségű – elsősorban – vlies-tapéta (sima és dombornyomott hátoldalú) ragasztó, amely tiszta és biztonságos ragasztást tesz lehetővé. Ragasztóhengerrel (pl. Metylan direct ragasztóhenger) közvetlenül a falra is felhordható. Nagy ragasztási szilárdságának köszönhetően alkalmas továbbá többrétegű és átfesthető papírtapétákhoz, vinil és habrátétes tapétákhoz. A Metylan üvegszövet- és textiltapéta ragasztóval erősítve selyem és üvegfátyol tapétát is kiválóan ragaszt. Speciális adalékanyagokat tartalmaz, ezért felhordáskor nem fröccsen és nem csöpög. A Metylan direct cement- és mészálló, száradás után áttetsző, fokozottan hőálló. Tapétázó gépben is alkalmazható.

A felület előkészítése:

A nedvszívó felületnek megfelelően szilárdnak, simának, tisztának és száraznak kell lennie. Felújításkor a szívóképességet akadályozó és/vagy gyengén tapadó festéket (enyves festék, mészfesték stb.) kaparjuk le. A régi tapéta Metylan tapétaleoldó segítségével távolítható el, amely alkalmas a régi enyves festékek oldására is. A ragasztáshoz előkészített felületet feltétlenül alapozni kell, a jobb tapadás- és a szívóképesség csökkentése érdekében. Erre a célra elsősorban az előírt arányban hígított Metylan alapozót javasoljuk. Nem szabad tapétázni nedves, salétromos, penészes felületre, amíg a kiváltó okokat meg nem szüntetik (pl. utólagos vízszigetelés). A zsíros, olajos foltokat, a régi anilin festéknyomokat és a kátránymaradványokat mechanikusan kell eltávolítani. A nikotin-, korom-, és kiszáradt beázási foltokat – megfelelő szerek alkalmazásával – le kell kezelni (izolálás). A repedéseket és mélyedéseket a megfelelő réskitöltő anyaggal töltsük ki, majd – az előírt száradási időt követően – a teljes felületet felületsimító glettanyaggal (pl.: Cereplaszta) simítsuk át. Papír- vagy papír hátoldalú tapéták esetében ragasszunk fel makulatúrát (alaptapéta) az így előkészített falfelületre, a Metylan direct ragasztóval. Makulatúracsík alkalmazása esetén fontos a szélek átglettelése, nehogy átüssenek a tapétán. Ügyelni kell arra is, hogy a tapéta illesztések a makulatúracsík közepére essenek.

A ragasztó bekeverése:

A doboz teljes tartalmát – állandó keverés mellett – folyamatosan adagolva, az előre kimért, tiszta, hideg vízbe szórjuk (lásd keverési táblázat), és keverőfával alaposan átkeverjük. Rövid pihentetés után, 3-5 perc elteltével a ragasztót ismételten, alaposan átkeverjük. A Metylan direct tapétaragasztó most már csomómentes, felhasználásra kész. Figylem: ha a ragasztót túlhígítjuk, nem lesz megfelelő a tapadás és a tapéta leválhat a falról.

Felhordás:

Vlies- és más mérettartó tapéta ragasztása:

A vlies-tapéta (beleértve a vlies hordozójú vinil- és habrátétes tapétát is) mérettartó, ezért a ragasztóanyagot (tapétaragasztó henger vagy kefe segítségével) célszerű a falra, nem pedig a tapétára felhordani. A tapétát pontosan igazítva fektessük a még friss ragasztóágyba és kefe, gumihenger vagy a Metylan tapétasimító spatula segítségével a tapéta alá szorult levegőbuborékokat felülről lefelé, középről a szélek irányába kisimítjuk. Ügyeljünk arra, hogy az illesztéseknél ne nyomódjon ki a ragasztó. Ha ez mégis megtörténne, azonnal töröljük le nedves ruhával. Erősen dombornyomott (prégelt) hátoldalú vlies-tapéta esetében szükség lehet a tapéta hátoldalának megkenésére is, hogy a tapéta tökéletesen beágyazódhasson a ragasztóba. Erről célszerű meggyőződni a frissen felragasztott tapétacsík visszahúzásával. Súrló fényben jól látható, hogy milyen mértékben „nedvesítette meg” a ragasztó a tapéta hátoldalát. Az előírásoknak megfelelően felragasztott minőségi vlies-tapéta – tapétacsere esetén (felújítás) – a falról szárazon lehúzható.

A Metylan direct kezdeti tapadásának fokozása:

Javító vlies (pl. Erfurt-Trend- és Variovlies), valamint üvegfátyol és vlies-hátoldalú selyemtapéták stb. esetében (ha fontos, hogy a tapéta hosszú ideig a falon maradjon) a kezdeti tapadás Metylan üvegszövet- és textiltapéta ragasztó hozzáadásával növelhető. Általában 4 liter (1 doboz) bekevert Metylan directFigyelem: Ha vlies-hátoldalú tapéta ragasztásához – üvegszövet- és textiltapéta ragasztóval – megerősített Metylan direct ragasztót használunk, a vlies-tapétát később már nem lehet szárazon lehúzni a falról, a nagy ragasztási szilárdság miatt. ragasztóhoz kb. 40 dkg diszperziós ragasztó keverhető. Az így bekevert ragasztóval a ragasztás biztonságosabb, hiszen növekszik a kezdeti tapadás. Mivel mérettartó tapétákról van szó, ezért ragasztásuk a vlies-és más mérettartó tapétával megegyező módon történik.

Papír- és papír hátoldalú tapéták ragasztása:

A ragasztót – kenőkefével vagy korongecsettel – egyenletesen hordjuk fel a tapétacsík közepére hosszanti irányban, majd terítsük szét a szélek felé úgy, hogy a ragasztó mindenütt, egyenletesen lefedje a hátoldalt. Ezt követően a tapétacsíkot összehajtjuk, majd puhulni hagyjuk a gyártó előírásainak megfelelő ideig. Elegendő puhulási idő után a tapétát ütköztetve javasoljuk felragasztani, majd kefével, gumihengerrel vagy a Metylan tapétasimító spatulával a tapéta alá szorult levegőbuborékokat felülről lefelé, középről a szélek irányába kisimítjuk (előtte, a makulatúra alaptapétát is Metylan direct ragasztóval kell felragasztani).A papír hátoldalú viniltapétát – a ragasztó felhordását követően – óvatosan félbehajtjuk és feltekerjük. A feltekeréssel megakadályozható a szélek kiszáradása és felpöndörödése, a puhulási idő alatt. Átlapolásoknál, a tubusos Metylan tapéta utánjavító és szélragasztó használatát javasoljuk, mivel a viniltapéta felületére csak ezzel a ragasztóval lehet biztonságosan ragasztani.

Fontos tudnivalók: A por alakú Metylan tapétaragasztók elkészítésekor mindig 1 vagy több doboz tartalmát kell egyszerre bekeverni. A ragasztó kiadóssága függ a tapéta szerkezetétől, az alap szívóképességétől és felületi simaságától. A tapétázás során tartsa be a tapéta- vagy falburkolat gyártó utasításait! +15°C alatti hőmérséklet esetén ne végezzen tapétázási munkákat! A ragasztó áttetszőre szárad. A munkaeszközökről a ragasztó, friss állapotban, vízzel, míg a még nedves ragasztófoltok a tapétáról nedves szivaccsal távolíthatók el.

Műszaki adatok:

Összetétel: műgyanta erősítésű metil-cellulóz
Oldhatóság: hideg vízben, kb. 3-5 perc alatt
A vizes oldat pH értéke: enyhén lúgos (pH = 8)
Az oldat színe: tejfehér
Cikkszám: 00139 Kategóriák: ,